Skydda trädäcket med tre enkla steg och få ett snyggt silvergrått utseende

Att behandla sin trall behöver inte vara svårt. OrganoWoods kiselbehandling är enkel att utföra och miljövänlig. Dessutom bevarar den träets naturliga grånade utseende.

Så här går det till i följande enkla steg:

  • Steg 1: Tvätta däcket och fräscha upp träet (OrganoWood 03)
  • Steg 2: Grundbehandling med flam- och rötskydd (OrganoWood 01)
  • Steg 3: Slutbehandling smuts- och vattenskydd, silvergrå nyans (OrganoWood 02)

Se bildserie nedan.

Steg 1: Innan behandlingen påbörjas behöver trallen tvättas ren från smuts, luftföroreningar och pollen. Perfekt för ändamålet är OrganoWood 03 Trärengöring. Gå på med en borste och arbeta in blandningen av 03 och ljummet vatten. Skölj sedan noggrant bort allt rengöringsmedel och låt terrassen torka helt. Vi rekommenderar inte högtryckstvätt vid rengöring då ytskiktet kan ”slås sönder” dvs. träet kan skadas.

Steg 2: Grundbehandlingen OrganoWood Träskydd 01 appliceras enkelt med roller eller pensel. Värt att tänka på är att trall som tidigare har oljats, målats eller på annat sätt ytbehandlats måste slipas innan behandlingen påbörjas. Den genomskinliga Organowood Träskydd 01-lösningen är enkel att applicera, stryk bara i träets fiberriktning och inte med mer vätska än träet kan suga upp. Var också noga med att behandla utsatta områden och ändträ så kommer din terrass att hålla mycket längre. Jobbet ska ske när det inte finns risk för regn och när temperaturen är minst 10 grader. Efter 6-8 timmar är behandlingen klar.

Steg 2: Det är behändigt att ha både roller och pensel till hands när man jobbar in Organowood Träskydd 01.

Steg 2: Penseln kommer åt där rollern blir för otymplig.

Steg 2: Trallen till vänster är behandlad med Organowood Träskydd 01, till höger obehandlad.

Steg 2: Arbeta in ytbehandlingen systematiskt undvik att pausa mitt på en yta.

Steg 2: Till en början ser ytan ut att ha blivit behandlad med en traditionell träolja, men det utseendet kommer att förändras. Det kan förekomma saltutfällningar, var noga med att borsta bort dem med hjälp av en nylon- eller stålborste. Borsta inte för hårt så att ytbehandlingen skadas.

Steg 3: Det sista steget med OrganoWood Träskydd 02 ger trallen smuts- och vattenskydd, och en längre livslängd. Produkten appliceras på samma sätt som grundbehandlingen, det vill säga med roller eller pensel. Torktiden är 2-4 timmar, och redan efter 12 timmar kan du använda trallen som vanligt.

Steg 3: Trallen kommer till en början inte ha så stora utseendemässiga skillnader jämfört med innan behandlingen...

Steg 3: ...Men det blir tydligt att fuktskyddet har tillkommit - vattnet pärlar sig på ytan och tränger inte in i träet. Den kemiska processen i träet har startat och ytan kommer att bli snyggare och snyggare för varje vecka som går.

Resultat efter 2,5 månader: Trallen har tydligt börjat gråna, och överlag ser terrassen mycket mer homogen ut kulörmässigt. Just denna terrass hade inte fått någon ytbehandling på ca 3 år efter läggning och hade tendenser till sprick- och stickbildning. Med OrganoWood-behandlingen har nu trallen blivit “len” och känns mycket behagligare att gå på.

Resultat efter 8 månader: Trallen har fortsatt att gråna och blivit mer jämngrå. Efter ca 12 månader är processen klar och ytan kan med fördel tvättas med OrganoWood 03 Trärengöring enligt steg 1.