Hittar du inte vad du söker? Kontakta oss gärna!
En rätt utförd hårdvaxoljebehandling ger ett mycket gott skydd mot fett, vin, kaffe och andra fläckar.
Det som kan se ut som ludd kallas för fliskritning och kan i vissa fall uppstå på obehandlat/nyslipat virke, men även på alla typer av kiselbehandlat virke. Fliskritningen kan tas bort genom att man borstar ytan med en hård borste av naturfiber (levang). Virket måste vara torrt när det borstas, annars kan virket och träskyddet skadas. Se bilder på produktsidan för Organowood 01.
Ja, du skall alltid vänta 24 timmar innan fortsatt behandling när du använder pigmenterade produkter. Vi rekommenderar dig också att dra ner yttemperaturen på golvet till 20 grader för att produkten skall härda på rätt sätt.
Vill du fortsätta med en oljad yta så kan du använda Timberex Olja för bänkskivor. Du kan också använda Osmo Top-Oil, då får du en hårdvaxad yta som inte behöver underhållas så ofta.
Nej, en slipning ska alltid göras innan lutbehandling görs.
Ja. Osmos hårdvaxoljor och dekorvaxer kan blandas med varandra.
Det beror på vilken produkt du använder. Åtgången påverkas också av träts slipning, struktur och ålder. Åtgången för de vanligaste produkterna är:
Timberex Natural 5-7 kvadratmeter/liter
Timberex Heavy Duty UV Plus 12-15 kvadratmeter/liter
Timberex Coloured 6-10 kvadratmeter/liter
Ja, gå över ytan med rött skurnylon försiktigt.
Torktiden kan förlängas om man lägger på dekorvaxen för tjockt. Normal torktid för dekorvaxer är 24 timmar. Torktiden förlängs även vid hög luftfuktighet och låga temperaturer.
Ja, om du återupprepar lutbehandlingen så får du ett vitare golv. Detta förutsätter att du inte gjort någon slutbehandling med tex såpa, olja eller hårdvaxolja.
Det går inte att säga i förväg. Ett gammalt och ett nytt furugolv kan ge helt olika utseende. Det beror också på vilken typ av utseende du vill ha, om det ska vara pigmenterat eller naturellt. Vi rekommenderar att du provar dig fram.
Den lukt du känner när Osmo Hårdvaxolja torkar kommer från de naturliga oljorna, inte från lösningsmedel. Undvik att vistas i rummet 12 timmar efter behandlingen gjorts, för att slippa lukten. När golvet är torrt är det ok för dig att använda rummet igen.
Det viktigaste är att du måste slipa golvet innan du gör någon form av ytbehandling. En ny golvplanka har naturliga hartser som ligger på ytan och hindrar dina ytbehandlingsmetoder att komma ner i trät där dom ska vara.
Vill du ha ett golv som inte gulnar med tiden så rekommenderar vi dig att luta golvet först. Därefter kan golvet behandlas med såpa, olja eller hårdvaxolja. Instruktioner för några behandlingar hittar du här:
Gammeldags Trälut
Gammeldags Träsåpa
Timberex Heavy Duty UV Plus
Timberex Colored (pigmenterad olja)
Osmo Hårdvaxolja
Osmo Dekorvaxer
Om du använder Osmo Penselborste eller Osmo Microfiberroller så ska du bara lägga ett lager hårdvaxolja på toppen. Ytterliggare ett lager riskerar att göra ytan repkänslig och hal.
När luten torkat torrborstas golvet noggrant för att utjämna kalk-/pigmentöverskott, överskottet dammsugs/sopas bort. Lut är en förbehandling och efter torrborstningen ska alltid en slutbehandling göras med såpa, olja eller hårdvaxolja. Det är inget konstigt att golvet skiftar i grön ton, utan en del av processen i träet. Golvet kommer att få sitt rätta utseende ca 4-6 veckor efter att slutbehandlingen lagts på.
Om man vid grundbehandling slipat för fint eller lagt på för mycket produkt, kan golvet ibland bli halt. För rengöring av ett hårdvaxoljat golv görs fukttorkning med Osmo 8016 Rengöringsmedel blandat med ljummet vatten (1 kapsyl/liter vatten). Efter några fukttorkningar brukar det hala gå bort. Skulle det inte försvinna, torka istället med blandning 50/50. Fukttorka ytan noga med bara vatten efter rengöringen och låt torka. Lägg sen ut ett mycket tunt lager Osmo 3029 Underhållsvax (2 teskedar/kvm) med luddfri trasa/mikrofibermopp och låt torka 1 timme.