Vanliga frågor och svar

Klicka på frågan du vill ha svar på så fälls svaret ut.

Hittar du inte vad du söker? Kontakta oss gärna!

Hur bra står hårdvaxolja på en bänkskiva emot mat, vin etc?

En rätt utförd hårdvaxoljebehandling ger ett mycket gott skydd mot fett, vin, kaffe och andra fläckar.

Behandlade min altan med Organowood Träskydd förra sommaren. Nu har jag fått något som ser ut som ludd eller lösa fibrer på ytan. Vad ska jag göra för att få bort det?

Det som kan se ut som ludd kallas för fliskritning och kan i vissa fall uppstå på obehandlat/nyslipat virke, men även på alla typer av kiselbehandlat virke. Fliskritningen kan tas bort genom att man borstar ytan med en hård borste av naturfiber (levang). Virket måste vara torrt när det borstas, annars kan virket och träskyddet skadas. Se bilder på produktsidan för Organowood 01.

Har applicerat Osmo Dekorvax på golv med golvvärme, måste jag vänta 24 timmar innan applicering av Osmo Hårdvaxolja sidenmatt (det är 25-26 grader på golvet)?

Ja, du skall alltid vänta 24 timmar innan fortsatt behandling när du använder pigmenterade produkter. Vi rekommenderar dig också att dra ner yttemperaturen på golvet till 20 grader för att produkten skall härda på rätt sätt.

Vilken olja är lämplig för att ytbehandla en bänkskiva i ek för att få samma känsla/utseende som från fabrik?

Vill du fortsätta med en oljad yta så kan du använda Timberex Olja för bänkskivor. Du kan också använda Osmo Top-Oil, då får du en hårdvaxad yta som inte behöver underhållas så ofta.

Har ett golv som lutats med vit lut och sedan oljats. Kan man göra om lutbehandlingen utan att göra en ny slipning (förutom en handslipning för att rugga upp ytan) och därefter olja golvet igen?

Nej, en slipning ska alltid göras innan lutbehandling görs.

Går det att blanda Osmos produkter så att man får en annan färg än de ni har på era provtavlor?

Ja. Osmos hårdvaxoljor och dekorvaxer kan blandas med varandra.

Ska lägga ett obehandlat furugolv ca 80 kvm. Hur mycket olja behövs? Vad räknar man per kvadrat / liter?

Det beror på vilken produkt du använder. Åtgången påverkas också av träts slipning, struktur och ålder. Åtgången för de vanligaste produkterna är:
Timberex Natural 5-7 kvadratmeter/liter
Timberex Heavy Duty UV Plus 12-15 kvadratmeter/liter
Timberex Coloured 6-10 kvadratmeter/liter

Vår bordsskiva är behandlad med pigmenterad Osmo hårdvaxolja och opigmenterad Osmo hårdvaxolja på toppen, dock känns ytan sträv. Går det att åtgärda?

Ja, gå över ytan med rött skurnylon försiktigt.

Osmo Dekorvax Transparent torkar inte enligt angiven torktid - stolskarmen är fortfarande blöt efter 12 timmar. Vad kan vara fel?

Torktiden kan förlängas om man lägger på dekorvaxen för tjockt. Normal torktid för dekorvaxer är 24 timmar. Torktiden förlängs även vid hög luftfuktighet och låga temperaturer.

Går det att få ett golv behandlat med vitt lut att bli ännu vitare genom att återupprepa behandling?

Ja, om du återupprepar lutbehandlingen så får du ett vitare golv. Detta förutsätter att du inte gjort någon slutbehandling med tex såpa, olja eller hårdvaxolja.

Ska slipa om ett gammalt golv och lägga in ett nytt golv (båda av furu) - vilka Osmo-produkter ska jag använda för att få ett enhetligt resultat?

Det går inte att säga i förväg. Ett gammalt och ett nytt furugolv kan ge helt olika utseende. Det beror också på vilken typ av utseende du vill ha, om det ska vara pigmenterat eller naturellt. Vi rekommenderar att du provar dig fram.

Är gravid och lite orolig för om vi kan behandla ett golv hemma innan bebisen kommer. Vet att det luktat lite när vi använt Osmo Hårdvaxolja tidigare, är det lösningsmedel som luktar?

Den lukt du känner när Osmo Hårdvaxolja torkar kommer från de naturliga oljorna, inte från lösningsmedel. Undvik att vistas i rummet 12 timmar efter behandlingen gjorts, för att slippa lukten. När golvet är torrt är det ok för dig att använda rummet igen.

Hur gör jag för att ytbehandla ett nytt furugolv?

Det viktigaste är att du måste slipa golvet innan du gör någon form av ytbehandling. En ny golvplanka har naturliga hartser som ligger på ytan och hindrar dina ytbehandlingsmetoder att komma ner i trät där dom ska vara.
Vill du ha ett golv som inte gulnar med tiden så rekommenderar vi dig att luta golvet först. Därefter kan golvet behandlas med såpa, olja eller hårdvaxolja. Instruktioner för några behandlingar hittar du här:
Gammeldags Trälut
Gammeldags Träsåpa
Timberex Heavy Duty UV Plus
Timberex Colored (pigmenterad olja)
Osmo Hårdvaxolja
Osmo Dekorvaxer

Jag har på mitt nyslipade furugolv strukit en omgång med Osmo 3040. Sedan har jag efter två dygn strukit en omgång med Osmo 3062. Nu undrar jag om det räcker med en strykning av 3062 eller ska jag stryka på ett lager till med den produkten?

Om du använder Osmo Penselborste eller Osmo Microfiberroller så ska du bara lägga ett lager hårdvaxolja på toppen. Ytterliggare ett lager riskerar att göra ytan repkänslig och hal.

Lutade mitt trägolv med er vitpigmenterade lut. Golvet var nyslipat och är från 1800-talet. Det har tyvärr blivit grönt, hur kan man lösa detta problem?

När luten torkat torrborstas golvet noggrant för att utjämna kalk-/pigmentöverskott, överskottet dammsugs/sopas bort. Lut är en förbehandling och efter torrborstningen ska alltid en slutbehandling göras med såpa, olja eller hårdvaxolja. Det är inget konstigt att golvet skiftar i grön ton, utan en del av processen i träet. Golvet kommer att få sitt rätta utseende ca 4-6 veckor efter att slutbehandlingen lagts på.

Mitt hårdvaxoljade golv är jättefint men halt. Vad kan det bero på och hur gör jag för att få bort det hala?

Om man vid grundbehandling slipat för fint eller lagt på för mycket produkt, kan golvet ibland bli halt. För rengöring av ett hårdvaxoljat golv görs fukttorkning med Osmo 8016 Rengöringsmedel blandat med ljummet vatten (1 kapsyl/liter vatten). Efter några fukttorkningar brukar det hala gå bort. Skulle det inte försvinna, torka istället med blandning 50/50. Fukttorka ytan noga med bara vatten efter rengöringen och låt torka. Lägg sen ut ett mycket tunt lager Osmo 3029 Underhållsvax (2 teskedar/kvm) med luddfri trasa/mikrofibermopp och låt torka 1 timme.