Fliskritning är ett helt naturligt fenomen som beror på att solens UV-strålar bryter ned lignin på träets yta. Även om det rent estetiskt kan se ful ut, så är rötskyddet på trallen helt intakt. Fliskritning är ett övergående problem som mattas av när ytan härdat. Allt trä som inte binds in kontinuerligt av fetter som olja eller lasyr, kan under en fas få fliskritning men den är övergående. Även obehandlat tryckt virke kan få fliskritning även om det oftast inträffar i ett senare skede, då gifterna i cellväggarna och ligninget är bundet under den första tiden.
För att åtgärda detta kan man borsta altanen. Det görs förslagsvis med en piassavakvast typ levang när altanen är riktigt torr, gärna en bit in på vår-/försommarsäsongen. Optimal tid är slutet av maj månad när UV-ljuset har stabiliserat ytan. Har man tålamod låter man istället väder, vind och UV-ljus justera ytan. Framåt mitten av sommaren har överrskotter försvunnit av sig självt. Allt trä utomhus reagerar på samma sätt gällande kontakt med solens UV-strålar. UV-strålarna bryter ned lignin, och efter en lång blöt vinter kan det absolut yttersta lagret fibrer släppa från träet.
Enligt vår erfarenhet visar fliskritning sig lite oftare på träråvara baserad på barrträd, dvs lärk, furu och gran med hög andel kärnved. Även tropiska träslag kan drabbas samt andra modifierade träbehandlingar. Man vet inte från början när och var detta uppstår, eftersom alla sågade/hyvlade bitar av trä är egna individer, men det är ett övergående problem.